LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Pottumainen parveke

valkoisia taloja tumma parveke

 

Pankinjohtaja ehti varata lentoliput sadalle hengelle. Loppupelissä Teneriffalle lähtijöitä seisoi kentän laidalla kolmekymmentäkuusi, joista kahdeksan oli nelijalkaisia. Nelijalkaiset kuuluivat Veijosen Helmille, joka on toistasataavuotias vanhapiika ja ikiaikainen lampaankasvattaja.

Juhlapyhinä reissatessa on syytä ottaa mukaan passi, lompakko ja kaikki sellainen omaisuus joka saattaa kiinnostaa kotikylän rosvoja. Minä otin mukaani vaimon ja polkupyörän. Veijosen Helmi unohti kukkaron, mutta muisti lampaat. Koneen ovella huseeraava lentoemäntien yliemäntä nosti kädet pystyyn ja ilmoitti, että ainoastaan Aeroflot päästää sikoja matkustamoon ja lisämaksusta myös lampaita.

Helmin silmäkulmaan nousi kyynel kun oli aika hyvästellä lampaat ja auttaa ne yksitellen taksin takapenkille. Hieman lohtua toi pankinjohtajan suurpiirteinen ele kustantaa villapalleroille kahden päivän kylpyläloma. Koneessa oli siis väljää, ja kaikille olisi pitänyt riittää yllin kyllin viinaa. Valitettavasti viimeinenkin pullo tyhjentyi samalla hetkellä kun kone nousi siivilleen.

nurmikkoa, valkoinen lammas, kaksi ruskeaa lammasta

 Syökää kanaa! Tai mämmiä ja perunoita! T: Lammalauma

Meidän kylän miehet ovat yllättävän kovia ottamaan kun jano iskee ja pelottaa. Kuusi tuntia sujahti leppoisasti. Tasainen kuorsaus peitti siipien natinan ja moottoreiden ruplutuksen. Henkilökunta yritti pistää amerikkalaisen elokuvan pyörimään, mutta nappikauppias Numminen kävi vaihtamassa tilalle karaokelevyn ja lukittautui vessaan mikrofonin kanssa.

Perillä oli seitsemäntoista astetta ja puolipilvistä, eli sää oli mitä loistavin matkamuistojen etsiskelyyn. Kukaan ei malttanut seurata pankinjohtajaa bussille, vaan kaikki suuntasivat tien yli kohti supermarkettia missä pakastepussien piti olla tarjouksessa.

Suomea välttävästi puhuva myyjä valitteli, että pakastepussit oli myyty loppuun jo perjantaina. Puolalaiset bisnesmiehet olivat haalineet niitä liikelahjoiksi lavatolkulla. Tunsimme itsemme petetyksi, vaikka myyjä kuinka yritti tarjota säilykepapuja puoleen hintaan.

Etsiskellessäni hyllyrivistön kätköistä hapankorppuja löysin kolmen kilon säkin Lapin puikulaperunaa. Viimeinen myyntipäivä oli homeen peitossa, ja ituja puski säkin saumoista kuin matoja maatiaiskissan takapuolesta.

perunalautanen

 Perunasta saa loihdittua myös herkullisen juhla-aterian.

Säkkiä tutkiskellessani törmäsin silkkipukuiseen mieheen, joka esittäytyi Kansainvälisen perunakeskuksen tutkimusjohtajaksi. Mies kertoi saapuneensa Teneriffalle tutkimaan pystyikö Mars-planeetalla kasvattamaan perunaa. Atlantin valtamerestä kohoava turistirysä ja avaruuden laitamilla leijuva hiekkapallo ovat maatieteellisesti ja mielikuvituksellisesti hyvin kaukana toisistaan. Ilmeisesti juuri tuo kansantajuinen epäuskottavuus antoi tutkimukselle tieteellistä uskottavuutta.

Tutkimukseen osallistuva Nasa oli kuskannut Perun Limassa sijaitsevaan laboratorioon peräkärrytolkulla aavikon hiekkaa. Tutkimusjohtaja oli sitä mieltä, että Nasa tuppasi aina menemään äärimmäisyyksiin. Mars on kiistämättä ankea paikka, mutta turha sen takia on kiusata viattomia perunoita, saatikka astronautteja, jotka voivat avaruusreissun ajan syödä vaikka pussikeittoa.

Tutkimusjohtaja oli takavarikoinut laboratoriosta repullisen pottuja ja lentänyt niiden kanssa Teneriffalle perustaakseen hotellihuoneen inhimillisen tutkimuslaitoksen. Kun matkaseurueeni muut jäsenet kuulivat tästä vallankumouksellisesta pottututkimuksesta, pankinjohtajan ideoima pääsiäisretki sai jäädä. Lapin puikulaperuna on kuitenkin sen laatuinen herkku, että se piti välttämättä saada osaksi kansanvälistä avaruustutkimusta.

Linnoittauduimme porukalla hollihuoneeseen juomaan kahvia ja istuttamaan parvekelaatikoihin perunoita. Perulaiset potut olivat kovin nahistuneita ja näyttivät lappalaisten serkkujensa rinnalla lähinnä viinirypäleiltä.

Hotellihuoneessa touhutessa sujahti kaksi päivää kuin siivillä, eikä kukaan ehtinyt pankinjohtajaa lukuun ottamatta baariin tai rannalle. Kun oli taas aika suunnata lentokentälle, tutkimusjohtaja lahjotti jokaiselle kyläläiselle reilun kasan Nasan valmistamia pakastepusseja, jotka oli tehty kestämään ultraviolettisäteilyä ja universumien välisiä sotia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s