LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Pääsiäisenä Teneriffalta pakastepusseja

kolme värikästä pääsiäismunaa, maalatut kasvot

Ne luomakunnan otukset, jotka hallitsevat ajattelun ja käyttävät aikansa muuhunkin kuin varpaiden tuijottamiseen tietävät, että meidän kylä on perustettu vuonna 1611 sille paikalle, mihin Etelä-Amerikasta saapuneet villi-ihmiset ensimmäisen kerran istuttivat ananaksia.

Täällä Savon synkissä pöpeliköissä on asustellut kaksijalkaisia karva-apinoita jo maapallon syntyajoista lähtien. Kaksi ketterintä – Aatami ja Eeva – taivalsivat muutama satatuhatta vuotta sitten Töölön-monttuun, joka nykyään tunnetaan paremmin Afrikkana.

Vuoden nolla tienoilla kylällä alettiin viettää pääsiäistä kun noitien polttaminen alkoi kyllästyttää. Noitia ei todellisuudessa poltettu ainuttakaan, mutta pitihän sitä esittää kun muuallakin esitettiin. Pääsiäinen oli pitkään hämmentävä juhla kun kukaan ei oikein tiennyt, että mikä takia sitä juhlittiin.

apina_istuu

 Välillä on hyvä pysähtyä miettimään ja tuijottamaan varpaita.

Onneksi puolentoista tuhannen vuoden pähkäilyn jälkeen kylälle eksyi ensimmäinen kirkonmies, joka osasi kertoa että kyseessä oli uskonnollinen juhla. Monenlaisia pääsiäisrituaaleja olen minäkin elämäni aikana nähnyt, mutta yksi on pysynyt – kokon polttaminen meinaan.

Viime vuonna pääsi valitettavasti käymään sillä tavalla, että Veijosen Helmin perunapellolla seisoi pirusti vettä, ja kokko piti siirtää paloaseman taakse. Siellä oli suojaisaa ja liekit pääsivät rätisemään sen verran iloisesti, että paloi samalla koko paloasema.

Tänä vuonna palopäälliköltä tuli hyvissä ajoin selkeä kielto olla sytyttämättä kunnan alueelle edes kynttilää. Hurja mekkala moisesta holhouksesta syntyi, ja useimmat kyläläiset olivat valmiita lynkkaaman palopäällikön tai myymään miehen variksenpelättimeksi Suonenjoelle.

Palopäällikön mummo sattuu asumaan Viitasaarella, Keihärinkosken läheisyydessä ja juuri sinne kylän väen olisi kuulemma pitänyt suunnata. Matka peruuntui kun lehdessä kerrottiin Saukon muuttaneen Keihärinkosken risukasaan asumaan. Ja niinhän se on, ettei nykyään polteta metsäneläviä kun ei aikoinaan poltettu edes noitia vaikka olisi ollut Vatikaanin lupa.

dubai_sumu

On varmasti pirullista asustella Dubaissa kun aamulla herää eikä näy autoa,  eikä katua, eikä varmasti myöskään vaimoa.

Meinasi tulla monelle ankea pääsiäinen kun kylän ainoa kauppakin on pyhien ajan kiinni. Onneksi serkkupoikani Åke keksi ehdottaa, että voisimme pääsiäisen kunniaksi lähteä vähän pitemmälle reissulle kuten esimerkiksi Bahamalle tai kenties jopa Dubaihin. Suuressa maailmassa kaupat ovat kuulemma auki kellon ympäri ja televisiosta näkyy tuhat kanavaa.

Åke ei ole koskaan ollut mikään järjen jättiläinen ja senhän te tiedätte jos luitte viimekertaisen jutun, jossa Åke sähläsi oikein kunnolla Bangladeshin keskuspankin tietoturvapäällikkönä. Polttihan Åke myös vahingossa sen loistohotellin, mutta niinhän se on, että tekevälle sattuu.

Oli siitä Åken toitotuksesta se hyöty, että kylän ainokaisen pankin, Suomen viimeisen ja harvinaisen vakavaraisen KOP:n johtaja lupasi kustantaa kaikki halukkaat Teneriffalle kahden päivän pikavisiitille. Kone lähtee Kuopion lentokentältä tunnin päästä, ja maanantaina meidän pitäisi olla taas kotosalla. Saa nähdä mitä tämäkin pääsiäinen tuo tullessaan.

Täytyy vain toivoa, että Teneriffalta löytyy muutama laatikko mämmiä, ja ne lipevät gigolot tajuavat pitää pääsiäismunansa kaukana minun vaimostani. Satuin netissä pyöriessäni muuten huomaamaan, että Teneriffan pohjoisen lentokentän kylkeen rakennettu supermarketti myy pakastepusseja alehintaan. Meidän kylällä ne ovat pirun kalliita, joten taidan haalia kaupan tyhjäksi, ellei kunnanjohtaja ehdi ensin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s