LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Tuhansia euroja viikossa kotoa käsin

euroseteli pinoja

Tervolan Einari olisi mielellään jäänyt tutkailemaan kuinka selviytyisin VW Polon päästöongelmista, mutta hänellä oli valitettavasti kiire töihin. Lainasin polkupyörääni ja lupasin, että Volkkari olisi iltaan mennessä iskussa.

Eläkepäivistä huolimatta Einari tekee kolmea työtä ja vielä samaan aikaan. Hän jakaa mainoksia, kerää paperia ja valmistaa saunan sytykkeitä. Kolmeen paikkaan repeäminen kuulostaa rankalta, mutta käytännössä se on ihan simppeliä touhua ja lutviutuu kotisohvalta käsin.

Kolmena aamuna viikossa Einarin vaimo hakee naapurikylästä parisataatuhatta mainoslehtistä ja pinoaa ne olohuoneen nurkkaan. Nukuttuaan päiväunet ja juotuaan kolme kuppia kahvia Einari soittaa mainosfirman pomolle ja kertoo, että mainokset on jaettu.

Nasa raketin laukaisu

Einarin sytyspalojen laadusta kertoo se, että Nasa käyttää niitä rakettien sytyttämiseen.

Pomo kehuu miehen vauhtia ja lupaa maksaa muutaman euron ylimääräistä jos Einari suostuu laajentamaan jakelupiiriä. Joka viikko Einari suostuu, koska olohuoneessa on hyvin tilaa ja vaimon selkä on vielä suhteellisen vetreässä kunnossa.

Kellon viisareiden osoittaessa puoltapäivää mainosten jakaminen ja paperinkeruu on siis suoritettu. Einarin on kuitenkin nukuttava vielä toiset päiväunet, sillä rankin työ on vasta edessä.

Saunan sytykkeiden valmistaminen on  pikkutarkkaa puuhaa. Sähkökiukaan omistajat kuvittelevat, että puulämmittäjän arki on pelkää paperin ruttaamista ja tulitikkujen raapimista.

Totuus on, että tulitikkuja saa raapia toppatolkulla ilman minkäänlaista roihua jos on erehtynyt valitsemaan väärän mainoksen ja rutannut sen vielä väärällä tavalla. Minä en rupea tässä paljastamaan Einarin liikesalaisuuksia, että mikä mainos palaa parhaiten ja miten rannetta pitää kääntää, että sytykkeestä tulee ilmava.

Sen verran voin kuitenkin kertoa, että Pohjois-Amerikan suurin sytykevalmistaja Bank of America on hyvin kiinnostunut ostamaan koko Einarin liiketoiminnan.

Että jos joku teistä sattuu olemaan työtön, niin ei muuta kuin mainoksia jakamaan ja rikastumaan. Työväenluokan sekatavarakaupoissa maitopurkin kokoinen pönikkä sytykkeitä maksaa  noin kahdeksan euroa. Puolen miljoonan mainoksen ruttaamisella ja  myymisellä pankkitilille kilahtaa tuollaiset kolme tuhatta euroa viikossa.

Saksalainen naruviritys

Isä osti aikoinaan kirkkaapunaisen Fiatin ihan sen takia, että myyjä oli rehellinen. Mies esitteli kulkupelin kertomalla, että tämä paska se ruostuu pystyyn ja vie vähän bensaa jos lähtee käyntiin. Jälkeenpäin isä totesi, että on mukava asioida sellaisten kauppamiesten kanssa, jotka tietävät mistä puhuvat. Kyllä sillä vehkeellä monet kauppareissut hoidettiin ihan kunnialla. Viimeiset vuodet konepeltiä koristi sangon kahva ja lukitusta hoiti liiterin haka.

Fiat 126

Katsastusmies kehui sangon kahvaa tyylikkääksi. Muuta kehumista Fiatissa ei sitten ollutkaan.

Arvasin heti, että Einarin Volkkareissa on jotain hämärää kun yritin avata konepellin. Missään ei näkynyt sangon kahvaa tai perinteistä nuppia, josta sen olisi saanut auki.

Minun oli ihan pakko etsiä ohjekirja. Hämmennys oli melkoinen kun tajusin, että saksalaiset ovat keksineet sellaisen naruvirityksen, että kun vetäisee kuskin jalkatilassa olevasta kahvasta niin konepellin lukitus aukeaa.

Eturitilän alta pitää lisäksi painaa salaista vapautusnappia ja vasta sen toimenpiteen jälkeen moottoritilaan pääsee käsiksi. Kiiruhdin heti kokeilemaan ja olisihan se pitänyt arvata, että ne pirulaiset ovat tehtaalla sotkeneet narujen päät. Ei se konepelti mihinkään auennut, mutta bensatankki aukesi.

Toivottavasti suomalaiset talotehtaat eivät ota saksalaisten naruviritystä käyttöön. Ajatelkaa jos keskellä yötä iskee ripuli ja pitää päästä nopeasti vessaan. Rupeat pimeässä hapuilemaan peiton alle piilotettua kahvaa ja sitten kiiruhdat ikkunan alla jököttävän lämpöpatterin luo ja alat tunnustella, että  missä se salainen lukituksen vapauttaja luuraa.

Jos makuuhuoneen ja vessan välissä on useampi ovi, on ehkä helpompi avata ikkuna ja lannoittaa pöntön sijasta kukkapenkkiä.

Useimmiten on parasta seurata vaistoja

Auton moottori ja papukaija

Tällä nokalla lähtee letkut ja kaapelit.

Eläimet osaavat ratkaista ongelmia, jotka ovat liian monimutkaisia ihmisten aivokapasiteetille.

Minun aivoissani ei ole mitään vikaa jos vain muistaisin, että minne ne ovat jääneet. Onneksi Erkki-karhu ei tunne sellaista termiä kuin auton jälleenmyyntiarvo.

Karhu tunki kyntensä etumaskin väliin, repäisi konepellin saranoiltaan ja viskasi sen päin koivua. Kolauksesta päätellen maalipintaan taisi tulla muutama vekki. Eipä sillä väliä – liiterissä lojuu ylimääräinen vesivaneri, josta saa helposti taiteiltua uuden konepellin.

Ensimmäiseksi huomioni kiinnittyi moottoritilan kuskinpuoleisessa nurkassa jököttävään mustaan muovilaatikkoon. Olin täysin varma, että kyseinen boksi oli syypää päästöhuijaukseen, mutta sen sisältä paljastui tavallinen akku. Papukaija lehahti moottorin päälle ja rupesi repimään letkuja. Se totesi, että silloin kun ei tiedä mitä tekee on parasta seurata vaistoja.

Tuumin hetken aikaa linnun möläyttämää viisautta ja kävin sitten hakemassa liiteristä työkalupakin. Volkkarin moottori on parasta purkaa osiksi ja levitellä nurmikolle koivunlehtien sekaan. Se on loppupelissä ainoa tapa selvittää, että mitä kaikkea ylimääräistä saksalaiset ovat autoihinsa jemmanneet.


1 Comment on Tuhansia euroja viikossa kotoa käsin

  1. Nimetön // 14.10.2015 19:53 // Vastaus

    On mullakin ollu viiatti!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s