LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Viimeinen suuri seikkailija

Ananas nurmikolla

Tämän reissun aikana kävimme monessa Euroopan maassa. Tapasimme kuuluisia suomalaisia ja muita maailman merkkihenkilöitä. Rysähdimme yhdysvaltalaiselle lentotukialukselle, toikkaroimme panssarivaunulla pitkin Pohjois-Afrikkaa ja osallistuimme Tukholmassa kuninkaallisiin häihin.

Sveitsiläiskaartia komentavan Rumppasen kanssa oli mukava uiskennella roomalaisessa suihkulähteessä. Ikinä en varmasti unohda kun pakenin sotasankari Lauri Törnin kanssa sveitsiläisestä pankkiholvista aarteilla täytettyjen reppujen kanssa. Reissuun lähtiessä minulla oli toista miljoonaa euroa muovikassin pohjalla. Nyt ei ole taskunpohjalla edes muovikassia.

karhu tuijottaa papukaijaa

Mene karvaturri kiltisti autoon!

Onneksi minulla on nyt kolme hyvää kaveria. Entisen naapurini Heikin lisäksi matkaan on eksynyt edesmenneen miljardööri Howard Hughesin papukaija sekä Kajaanin talousmetsässä syntynyt Erkki-karhu, jonka löysimme tunisialaisen berberiheimon sirkuksesta.

Muovikassin sisältämät miljoonat katosivat Välimeren aaltoihin. Papukaija hukkasi pankkikorttinsa vallattuaan Sveitsissä puolalaisten kaivosmiesten linja-auton. Erkki-karhu ei ole koskaan rahaa omistanut vaikka on varmasti tehnyt töitä monen ihmiselämän edestä.

Entinen naapurini Heikki ei ole myöskään mikään rahamies. Sitä se teettää kun jättäytyy yhteiskunnan rattaista ja muuttaa veneen alle asumaan.

Onneksi minun vaimoni on ymmärtäväinen ihminen. Tai oli ainakin silloin kun viimeksi nähtiin. Toisaalta viime näkeminen saattoi muuttaa vaimon maailmankuvaa ja suhtautumista avio-onneen.

Jos muistatte niin me olimme matkalla kohti Kreikkaa kun vaimoon iski koti-ikävä. Ahvenanmaan yläpuolella hänen piti sitten hypätä kissan kanssa laskuvarjolla pilvien sekaan. Katsotaan kun pöllähdän kotiin, että joudunko taas nukkumaan halkovajassa lumen tuloon asti.

Villi-ihmisiä ja ananaksia

Meidän kylä ei ole yhtä tunnettu kuin Vantaa tai Köyliö, mutta periaatteessa sen pitäisi olla painettu historiankirjoihin katoamattomalla musteella. Mäntyomenan kylä perustettiin vuonna 1611 sille paikalle missä Etelä-Amerikasta saapuneet villi-ihmiset yrittivät ensimmäisen kerran viljellä ananaksia. Suuressa maailmassa ananaksia kutsuttiin ja kutsutaan vielä edelleen pineappleiksi eli mäntyomeniksi.

Hyvin kasvoivat ananakset rahkasammaleen seassa, mutta huonosti talvehtivat kuten villi-ihmisetkin. Ananaksista on jäljellä pelkkä muisto ja nimikkohylly kyläkaupan nurkassa. Villi-ihmisistä on jäljellä huomattavasti enemmän, tarkalleen ottaen 99 prosenttia kylän väestöstä.

Ananaspensas

Meidän kylän metsissä rehottaa vieläkin muutamia ananaspensaita.

Historiallisen painolastin takia meidän kylän väki on lämminhenkistä ja huomaavaista. Ei siis ollut mikään ihme, että kun soitin kylän ainoalle taksikuskille, mies pyyhälsi saman tien hakemaan meitä pääministeri Juha Sipilän kotoa.

Puhelimessa en kertonut mitään papukaijasta ja karhusta. Taksikuskin ilme oli näkemisen arvoinen kun karhu avasi farmarin takaluukun ja änkesi päänsä niskatukien väliin. Jouduin vähän jalalla avittamaan, että sain lätkäistyä luukun kiinni.

Kuski oli sama mies, jonka autoa olin lainannut toukokuussa kun lähdimme reissuun. Mies vilkuili peruutuspelistä karhua, eikä uskaltanut ojentaa aurinkolipassa roikkuvaa laskua, joka auton noutamisesta Helsinki-Vantaan lentokentältä oli aiheutunut.

Papukaija änkesi kuorsaavan Erkki-karhun seuraan ja nukahti lämpimään kainaloon. Minä yritin pitää keskustelua yllä, mutta kyllä se oli aikamoisen tyhjänpäiväistä haastelua. Lähinnä puhuttiin alkusyksyn leudosta säästä  ja hallituksen säästötoimista.

Jokaisella meillä oli oma mielipide siitä miten Suomen asiat pitäisi hoitaa. Totuus on, että käytännössä ne hoidetaan aivan eri tavalla kuin kukaan osaa arvata, ja kymmenen vuoden päästä joku toteaa,  että perseelleen meni.

Eiköhän minunkin ole parasta istahtaa persuuksilleni verstaan penkille ja nikkaroida muutama sanko. Totuus on, että silloin kun maailma voi huonosti ihmisten on tehtävä parhaansa.

Taksikuski paljasti möläyttäneensä torikahvilassa, että ketä oli lähdössä noutamaan. Tieto Sankomiehen paluusta oli saanut kylällä aikaan vipinää. Meitä odottaisi perillä aikamoiset juhlallisuudet.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s