LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Autuaat rinnat

Pantheon-kirkko suihkulähde

Suihkulähteessä polskuttelun jälkeen ruoka maistuu hyvälle. Komentaja Rumppanen vei meidät Piazza Navonan kalleimpaan ravintolaan. Minun mielestäni hintataso oli yllättävän kohtuullinen. Lautasellinen spagettia maksoi saman verran kuin lasillinen Hans Välimäen tislaamaa vettä.

Rumppanen kertoi ylpeänä, että toistasataapäinen Sveitsiläiskaarti on maailman vanhin käytössä oleva sotilasosasto. Yli viidensadan vuoden ajan juustomaan palkkasoturit ovat puolustaneet Vatikaania ja Euroopan kuningashuoneita.  Nykypäivän kuninkaallisilta on riisuttu valta, eikä heitä tarvitse suojella kuin korkeintaan ahneilta sukulaisilta. Siinä hommassa riittää, että on lähihoitajan koulutus ja venyvä pinna.

Sveitsiläiskaartin vartiomies

Vatikaanissa pussihousut ovat aina muodissa.

Kruunuja pitävät nykyään enää Vladimir Putinin kaltaiset diktaattorit, jotka haalivat ympärilleen palkkasotureita armeijoiden erikoisyksiköistä ja tiedustelupalveluista. Nuo valevaltiaat ja heidän sieluttomat armeijansa eivät olleet Rumppasen mieleen.

Rumppanen julisti ylpeänä Vatikaanin olevan maailman viimeinen turvasatama. Ja sen viimeisinä vartijoina seisoivat uljaat Sveitsiläiskaartin soturit, jotka Rumppasen komennossa taistelisivat viimeiseen hengenvetoon pahuutta vastaan.

Ihmettelin, että miten suomalainen mies oli kyennyt pääsemään Sveitsiläiskaartiin ja kaiken lisäksi ylenemään komentajaksi. Rumppanen kertoi, että lähdettyään nuorempana maailmalle, hän oli törmännyt Saksassa ihanaan naiseen, jonka isä oli työskennellyt Sveitsin armeijan pääesikunnassa. Kyllähän sen jokainen arvaa, että mitä siitä seuraa kun ulkomaalainen veturimies vie sotaherran tyttären vihille.

Ruppanen sai pikimimmin Sveitsin kansalaisuuden ja passituksen armeijaan. Hyvin Rumppanen armeijassa pärjäsi. Vaimo otti valitettavasti muutaman vuoden jälkeen eron, mutta appiukkoonsa Rumppanen säilytti hyvät välit.

Syy siihen miksi Rumppanen päätyi Vatikaaniin liittyi ex-vaimon siskoon, jonka aviomies jahtasi Rumppasta läpi Euroopan. Sveitsiläiskaarti tarjosi ahdinkoon joutuneelle miehelle turvapaikan ja vastapalvelukseksi Rumppanen antoi sille sydämensä. Miehen kyvykkyys ei jäänyt huomiotta ja siitä on osoituksena komentajan titteli.

Lentopalloturnaus

Kerroin halustani viedä paavin pitsalle. Rumppanen valitteli, ettei se ollut mahdollista. Paavi oli lähtenyt pari päivää sitten Napoliin, missä järjestettiin joka vuosi toukokuun lopussa uskonnollisten johtajien lentopalloturnaus.

Hammasratas

Google-kääntäjän vallankumouksellinen tekniikka saa joskus aikaan kiusallisia sanayhdistelmiä.

Heikki tuijotti hämmentyneenä tv:stä tulevaa italiankielistä ajankohtaisohjelmaa,  jossa puitiin kansanedustaja Toimi Kankaanniemen aiheuttamaa Facebook-kohua.

Sotku oli laajennut Italiaan asti. Kaikesta päätellen kyse oli kuitenkin väärinkäsityksestä. Kankaanniemi oli kritisoinut erään italialaisen poliitikon julkaisemaa valokuvaa sanoin: ”Teidän autonne puskurissa on julmettu rako.” Google-kääntäjä oli harmillisesti tulkinnut lauseen muotoon: ”Teidän autuaissa rinnoissanne on jumalainen vako.”

Kankaanniemen käännöskukkanen oli täysin harmiton. Heikki totesi että vastaavia mokia oli sattunut jopa ihan oikeille poliitikoille. Minä muistelin, että eikös presidentti Clinton pilannut aikoinaan erään rouvashenkilön hameen omalla ”käännöskukkasellaan”. Me toivotimme yhteen ääneen Kankaanniemelle voimia taistelussa tiedotusvälineiden pimeitä voimia vastaan.

Kuitattuaan laskun Rumppanen ehdotti, että lähtisimme tutustumaan Vatikaanin huippusalaisiin aarrekammioihin. Olisin mielelläni lähtenyt ihmettelemään rikkauksia, mutta Heikki vaati, että rinkassa lojuvaan kahvinkeittimeen piti saada pikimmin uusi virtajohto. Lupasin ostaa Heikille kokonaan uuden keittimen, mutta eihän pihi mies sellaiseen suostunut.

Rumppanen tunsi Rooman kuin jääkaappinsa sisällön ja löysi nopeasti luotettavan kodinkonekorjaamon. Harmillisesti yksinkertaiseen johdonvaihtoon vierähti kolmatta tuntia kun samalla meni vaihtoon virtakytkin ja termostaatti. Huoltomiehen puolustukseksi täytyy sanoa, että palvelu oli loistokasta ja vanhasta keittimestä tuli kuin uusi.

Kuppi kuumaa jokivarressa

Rooma Tiberjoki silta

Jokivarressa on aina mukava ryystää kahvia.

Sitten ajoimme Tiberjoen varteen ja tilasimme läheisestä kahvilasta kolme posliinikuppia, maitokannun ja sokerikulhon.

Jokivarressa ei ollut tietenkään sähköä, mutta onneksi lauma puolisotilaallisia santarmeja hommasi neljäsataa metriä sähköjohtoa ja kytki toisen pään lähimmän muotiputiikin pistorasiaan.

Sama porukka haki vielä Suomen suurlähetystöstä paketillisen Presidenttiä, jotta saimme korjatun keittimen porisemaan.

Kyllä oli mukava istua kahden hyvän ystävän kanssa jokivarressa nauttimassa tuoretta suomalaista kahvia. Siinä me juttelimme heinikossa niitä näitä, morjestelimme sillalta kuikoileville turisteille ja viskoimme sorsille sokeria. Kun aurinko rupesi laskeutumaan Pietarinkirkon taa, kiitin Rumppasta ja pyysin kyydin lentokentälle.

Mies nappasi taskustaan radiopuhelimen ja tilasi sillalle koko Rooman pisimmän autosaattueen. Hän sanoi nauraen, että jopa Silvio Berlusconi kuolisi kateudesta nähdessään neljänkymmenen panssaroidun auton kolonnan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s