LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Takapuoli ruvella

kissa leikkii kolikoilla

Vielä parikymmentä vuotta sitten meidän kylällä oli toistakymmentä pankkia. Nykyään ei ole kuin yksi surkea Kansallis-Osake-Pankki. Nyt moni varmasti muistelee, että eikös se oravalogolla varustettu pankkijätti lakannut olemasta silloin 1990-luvun talouskurimuksen aikoihin. Kyllähän se lakkasi, mutta asia on sillä tavalla, että kiireessä isoherrat unohtivat soittaa meidän kylän KOP:n johtajalle.

Kaksikymmentä vuotta Rönttönen on esittänyt, että kaikki on kunnossa. Jokainen kyläläinen on vuorollaan kertonut, että KOP on lakkautettu, mutta Rönttönen viis välittää kun ei ole tullut virallista ilmoitusta.

Minunkin oli kerran pakko kysyä, että etkö sinä perkele ole kertaakaan soittanut kahdenkymmenen vuoden aikana pääkonttoriin? Rönttönen kertoi soittaneensa kertaviikkoon, mutta jatkoi toteamalla, ettei kukaan vastaa puheluihin. Minä kysyin, että eikös hiljaisuudesta pitäisi päätellä jotakin? Rönttönen totesi päätelleensä paljonkin. Eritoten sen, että pääkonttorissa oli kiirettä ja lounastunteja oli venytetty.

Rönttönen ei tunnu muutenkaan olevan huolissaan. KOP:n logolla varustettuja säästöpossuja on kuulemma tiskin alla jemmassa tuhansia kappaleita. Vuoronumerokoneen hajottua Rönttönen keksi ripustaa ovelle vessapaperirullia, joiden arkkeihin hän on iltaisin tussannut numeroita.

On muuten yllättävän toimiva systeemi. Minä jemmaan aina vuoronumeroarkin taskuuni, ja iltasella voin sitten pyyhkiä takamuksen vähän niin kuin ilmaiseksi. Jos iskee ripuli ja tuntuu, ettei yksi arkki oikein riitä, vaimo saa kiiruhtaa maksamaan laskuja ja mieluiten useampia.

Millä rahalla meidän pankkia sitten pyöritetään? No ihan samalla rahalla kuin muitakin pankkeja, eli asiakkaiden rahalla. Kyllähän se tietysti auttaa, että kun KOP lakkautettiin meidän konttorin kassaholviin sattui jäämään aivan pirusti käteistä. Tarkkaa summaa kukaan ei Rönttösen lisäksi tiedä, mutta satoja miljardeja Sveitsin frangeja kuitenkin.

Rahojen alkuperä oli pitkään mysteeri. Kerran juovuksissa Rönttönen kuitenkin paljasti, että eräs sveitsiläinen pankkijätti, joka oli keskittynyt talousrikollisten auttamiseen, oli ratsian pelossa kuskannut pari rekkakuormallista frangeja meidän kylän pankkiin.

Talousrikollisten rahaa oli lopulta tulvinut sveitsiläispankkiin niin paljon, ettei siellä lopulta kyetty muistamaan, että minne kaikkialle rahaa oli tullut jemmattua. Ja kun suurin osa Euroopan talousrikollisista joutui 2000-luvun alussa linnaan, kukaan ei ole tullut kyselemään frangien perään.

1990-luvun lopulla kun meidän pankista alkoivat markat loppua, Rönttönen rupesi jakamaan frangeja. Siitähän nousi hurja haloo. Varsinkin kylän ainoa lietelantakauppias Munkkiniemen Seppo poltti päreensä ihan totaalisesti. Seppo uhkasi ajaa traktorilla eduskuntatalon rappusille ja sytyttää säästönsä palamaan. Poltettuaan kolme säkillistä frangeja hän suunnitteli tyhjentävänsä lietelantasäiliön tuhkakasan päälle ja rupeavansa painimaan kansanedustajien kanssa.

Kysyin uteliaisuuttani Sepolta, että jos hän todella meinasi järjestää kyseisen spektaakkelin, niin mitä sillä oli tarkoitus saavuttaa? Seppo ei ollut asiasta itsekään aivan kartalla, mutta veikkasi, että kyllä poliisit jossain vaiheessa kuulusteluja utelisivat teon motiivia. Siinä kohdassa Seppo uumoili voivansa kertoa KOP:n olemassaolosta ja frangeista, joita kukaan ei halunnut.

Anarkian välttämiseksi minun oli pakko ehdottaa Rönttöselle, että lastataan holvissa lojuvat rahasäkit traktoreiden kyytiin ja kuskataan naapurikylän Säästöpankkiin. Sehän oli loppupelissä ihan loistava idea!

Säästöpankin johtaja ei olisi mitenkään halunnut ottaa vastaan traktoritolkulla  frangeja, varsinkin kun oli kuun loppu ja pankkisalissa nuokkui toistasataa eläkeläistä. Meidän onneksemme piiripäällikkö sattui olemaan myös paikalla. Mies oli aivan otettu, että joku halusi tarjota Säästöpankille Sveitsin frangeja. Pankin johtokunta oli nimittäin suunnitellut matkaa Sveitsiin, joten rahat tulisivat kaiken lisäksi myös käytettyä.

Pientä hämmennystä aiheutti seikka, että frangeja oli tarjolla kymmenkunta heinäkärryllistä. Rahanvaihdosta tuli lopulta aikamoinen show, joka kesti muutaman viikon kun puuttuvia setelimarkkoja piti kuskata pakettiautoilla Helsingistä asti.

Ruljanssin päätteeksi Säästöpankin johtaja ilmoitti, ettei meidän kyläläisillä olisi jatkossa mitään asiaa Säästöpankkiin. Johtaja Rönttönen ja me muut lupasimme noudattaa määräystä.

Mistä kukaan olisi voinut silloin tietää, että kiinalaiset keksivät euro-nimisen leikkirahan ja onnistuvat kauppaaman sen jokaiselle Euroopan mahtivaltiolle.

Kun tuli aika vaihtaa markat euroiksi, Säästöpankin johtaja yritti lukita pääoven. Onneksi piirijohtaja sattui taas lymyilemään pankin neuvotteluhuoneessa. Sillä kertaa pankin johtokunta oli matkalla Brasiliaan tutustumaan myrkyllisiin sammakkolajeihin. Alkukantaisuudestaan huolimatta Brasiliassa ei voinut maksaa markoilla, joten piirijohtaja ehdotti, että painomusteelle tuoksuvien seteleiden sijasta markat talletettaisiin euromääräisinä Säästöpankin tilille.

Rönttösen oli pakko suostua, vaikka kyse oli aikamoisesta nöyryytyksestä. Pankki, jonka rahat ovat kilpailijan tilillä, on yhtä uskottava kuin lumihankeen sammunut joulupukki. Meidän kylällä pukit sammuvat joka joulu hankeen, mutta kyse onkin perinteestä. Toisaalta eipä Rönttösen johtamalta pankilta voi suuremmin uskottavuutta vaatia kun ottaa huomioon, että sen olisi pitänyt lakata olemasta jo 20 vuotta sitten.

Syy siihen miksi minä otin tänään asiakseni mainita Suomen viimeisen KOP:n olemassaolosta liittyy karjalanpaistiin, jota vaimo erehtyi mättämään minun lautaselleni. Kyllä olisi pitänyt arvata, että vaimo oli taas mennyt lisäämään keitokseen curry-jauhetta.

Curryn takia istun taas pöntöllä ja odotan, että vaimo palaisi viipymättä pankista, jotta pääsisin pyyhkimään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s