LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Ydinsukellusvene Helsingin edustalla

sukellusvene hinaaja

Yhdentoista aikaa torikahvilassa kaikki tiesivät, että venäläinen sukellusvene oli hyökännyt Suomeen. Koska merivoimat eivät uskaltaneet käyttää raskasta aseistusta, torikahvilaan kokoontunut miesväestö määrättiin ottamaan Suomen puolustus hoitaakseen. Kyseisen määräyksen antoi 98-vuotias reservin everstiluutnantti P. Kuokka. Mies tunnetaan kylällä armottomana maanpuolustuksen harrastajana ja intohimoisena sienestäjänä.

Koska torikahvilaan oli kokoontunut lähinnä vanhainkodin hoidokkeja, oli luonnollista, että vanhainkodin omistama minibussi otettiin puolustusvoimien käyttöön. Kuljettaja esitti eriävän mielipiteen, mutta sillä ei ollut suuremmin merkitystä. Mies köytettiin siististi everstiluutnantin mopoauton etupenkille.

Minä en halunnut missään nimessä istahtaa niiden hullujen kanssa bussin kyytiin. Ja juuri sen takia kiipesin bussin katolle ja otin everstiluutnantin mopoautosta löytyneen ilmatorjuntakonekiväärin hoitaakseni. Nippusiteillä ja ilmastointiteipillä ase saatiin ankkuroitua minibussin kattotelineeseen. Kyseessä oli toisen maailmansodan aikainen hirvitys, jota oli viimeksi käytetty toissasyksynä sorsastukseen.

Ilmatorjuntakonekivääri ei ollut ainoa bussin kyydissä oleva toisen maailmansodan aikainen jäänne. Hyvä niin, ainakin kaikille oli selvää, että mitä perillä oli odotettavissa.

Rakkovikaisia oli kyydissä sen verran monta, että meidän piti pysähtyä kuselle puolen tunnin välein. Minulla ei ollut mitään hätää. Olen oppinut jo aikaa sitten, ettei liikkuvan auton katolla passaa kusta menosuuntaan. Tiedä sitten mitä se bussin perässä ajellut Porsche-kuski siitä tykkäsi. Omapa on vikansa. Jos mies omistaa niin paljon rahaa, että voi hankkia saksalaisen urheiluauton, ostaisi sellaisen jossa on katto.

Pari kertaa piti pysähtyä myös munkkikahville, ja eräs eläkkeellä oleva historianopettaja halusi välttämättä katsastaa tienvarren nähtävyydet. Lahdessa visiitti kesti puoli tuntia, Kouvolan nähtävyyden oli käyty läpi kolmessa minuutissa.

Siinä vaiheessa kun kyltti osoitti Lappeenrantaan olevan matkaa kolmekymmentä kilometriä useimmat tajusivat, ettei olisi välttämättä kannattanut päästää rattiin vanhusta, joka oli käynyt vanhainkodin ulkopuolella viimeksi vuonna 1981.

Eihän siinä auttanut kuin pysähtyä taas munkkikahville ja vaihtaa kuskia. Harmi, ettei keneltäkään löytynyt voimassaolevaa ajokorttia. Bussissa oli sen verran paljon aseita, ettei matkantekoa voinut jatkaa ilman pätevää kuljettajaa. Onneksi huoltoasemalta löytyi rovaniemeläinen ompelukonekorjaaja, joka sattumoisin tarvitsi kyydin Helsinkiin.

Rovaniemeläisellä ei ollut ajokorttia, mutta poliisit eivät ole niin tarkkoja noiden lappalaisten kanssa. Jari Tervokin riehuu joka viikko kännipäissään ympäri Helsinkiä, eikä poliisi ole minun tietääkseni pamputtanut sitä kertaakaan.

Loviisan kohdilla bussi hajosi tienposkeen. Korjaamisesta ei tullut mitään kun joku oli vaihtanut huoltoasemalla työkalut munkkikahviin. Eihän siinä auttanut kuin pysäyttää virolainen turistibussi.

Veljeskansa ilostui suunnattomasti kuultuaan, että tässä oltiin matkalla upottamaan venäläistä sukellusvenettä. Virolaiset tuumivat, että sukellusvene uppoaisi ilmatorjuntakonekiväärillä huomattavasti helpommin kuin Sofi Oksasella. Virossa on nimittäin tapana, että aina kun Venäjä rupeaa uhittelemaan, Sofi Oksasta pyydetään manaamaan viholliset suohon.

Virolaisten kyydissä pääsimme mukavasti Helsinkiin ja aina Kauppatorille asti. Siellä jouduimme aikamoisen ongelman eteen, mutta siitä kerron lisää huomenna. Nyt everstiluutnantti P. Kuokka on määrännyt minut ampumaan laukauksen ja ilmeisesti myös lyhyehkön sarjan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s