LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Lampaaseen rakastunut kreivi

lammas ruohikolla

Tervehdys kaikille ja anteeksi myöhäinen ajankohta. Minun ikäpolveni edustajille kello kuusi illalla on vähän sama kuin valomerkki ravintolan ovensuussa nuokkuville alaikäisille. Yleensä tuossa seitsemän pintaan olen pukenut ylleni pyjaman, pessyt hampaat, tapellut kolmesti vaimon kanssa ja unohtanut ainakin kahdesti, että mitä olen touhuamassa.

Joskus olen löytänyt itseni kasvimaalta kaivelemasta porkkanoita. Kesällä se on ihan leppoisaa touhua, mutta tammikuun paukkupakkasilla aavistuksen vaarallista touhua, koska yleensä unohdan kengät sisälle. Mutta ei anneta minun päänsisäisten katkosteni haitata menoa. Tänään aion nimittäin sinnitellä pystyssä kymmeneen asti.

Kolmoselta tulee ohjelma Bin Ladenista. Vuosien mittaan olen perehtynyt miehen touhuihin ja olen lähes varma, että Bin Laden on elossa ja myy kebab-lihapiirakoita meidän kylän entisessä myllyssä. Laillisesti hän siellä touhuaa, mutta on se syntistä, että Pohjoismaiden ainoassa Unescon maailmanperintöluetteloon kirjatussa tuulimyllyssä myydään kebab-lihapiirakoita.

Kyllä minä sen ymmärtäisin, jos siellä kävisi turisteja, mutta kun ei käy. Kauhistelen vain, että rasvakeitin ja ne kaikenlaiset majoneesit syövyttävät myllyn seinät ja sitten se romahtaa kasaan. On se vaan niin syntistä ja kuka uuden myllyn kustantaa tällaisena lama-aikana?

Rautatie…

Nyt minun kai pitää vähitellen palata siihen metsästä löytyneeseen rautatiehen. Päivän mittaan minulle on soiteltu aiheen tiimoilta Etelä-Afrikkaa myöten ja kaikille kyselijöille olen kertonut saman asian. Rautatie johtaa suoraa kivien ja kantojen läpi idästä länteen. Voi olla, että kivet ja kannot ovat ilmestyneet vasta raiteiden rakentamisen jälkeen, mutta tätä en voi vahvistaa, sillä en ole mikään insinööri.

Tuntien samoilemisen jälkeen rautatien merkitys alkoi hahmottua. Aikoinaan kaikki kylän maat kuuluivat Von Dieselin suvulle. Heillä oli mahtava kartano joen varrella, siinä oli viisi kerrosta, sisävessa ja keilahalli.

1800-luvulla keilailu oli aristokraatien keskuudessa äärimmäisen suosittu harrastus. Juuri sen takia viereisen kylän mahtiherra kreivi Åberg, joka muuten omisti kaiken Tampereesta ylöspäin aina Jäämerelle asti, harmistui kovasti, sillä hänen luottopuuseppänsä oli kierosilmä, eikä mitenkään onnistunut valmistamaan pyöreää keilapalloa. Kuten kaikki tiedämme, soikealla keilapallolla on pirullista pelata. Tämän takia kreivi Åberg vaati päästä aina perjantaisin harjoittelemaan Von Dieselin keilahalliin.

Von Diesel oli siinä määrin vaikutusvaltainen, että olisi voinut käskeä kreivin painumaan kuuseen, mutta mahtimiehet keksivät aina jonkinlaisen hohdokkeen. Hohdoke liittyi kreivin omistamaan lampaaseen, johon Von Diesel oli ihastunut. Von Diesel vaati, että jos kreivi halusi päästä keilaamaan, hänen oli rakennettava omalla kustannuksellaan kartanoiden välille rautatie, jotta lammas ja Von Diesel saivat tavata toisiaan.

Jos asialla olisivat olleet jotkut muut kuin seutukunnan rikkaimmat miehet, rautatie olisi jätetty rakentamatta. Von Diesel olisi saanut lampaan ja kreivi Åberg pyöreän keilapallon. Miehet ovat kuitenkin jääräpäitä ja rikkaat vielä tuplasti enemmän, joten kreivin oli pakko rakentaa rautatie.

Mitä tulee Von Dieselin ja lampaan suhteeseen, sen kohtalo on jäänyt epäselväksi. Kreivi Åbergin pojanpoika, jonka tapasimme kartanon raunioilla, ei halunnut puhua sukunsa asioista. Se on kummallista kun ottaa huomioon, ettei Von Diesel ollut missään nimessä suvun musta lammas.

2 Comments on Lampaaseen rakastunut kreivi

  1. Älä höpise iso mies, ei siellä metsässä mitään rautatietä ole. Korkeintaan siellä lojuu vesilaitoksen asentamia putkia. Kai sinäkin tiedät, että pinta-asennus on nykyään muotia.

    Tykkää

    • Kunnanjohtaja, lossivahti, helikopterilentäjä, Heikki ja Buddhalaiset näkivät samat rautatiekiskot, että luulisi sinullekin menevän jakeluun! Minä muuten kuulin huhun, että joku sinun sukulaisistasi ryösti Von Dieselin kartanon Krimin sodan aikaan. Että kyllä niitä roistoja tuntuu sinun suvussasi riittävän.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s