LUE SANKOMIEHEN UUSIMMAT:

Metsään unohtunut rautatie

hylätty rautatie metsässä

Eihän meidän kylän talousmetsissä mitään susia haahuile, mutta tulihan vietettyä hetki raikkaassa ulkoilmassa. Kun olimme suuntaamassa kunnantalolle saunomaan, amerikkalainen helikopterilentäjä kaatui naamalleen aluskasvillisuuden sekaan.

Tavanomaisesta kaatumisesta poiketen miehen pääkopasta ei kuulunut kopsausta, vaan pikemminkin kirkonkellomainen kumaus. Siinä vaiheessa useimmat seurueemme jäsenet rupesivat pohdiskelemaan, että oliko heinien ja sammalten sekaan kenties hautautunut esihistoriallinen kirkko tai sodanaikainen lentopommi.

Lentopommi maistui kielen päällä kaikkein maukkaimmalta, sillä meidän kylää pommitettiin sodan aikana niin maan pirusti. Syykin on ilmeinen, sillä Mannerheim sijoitti sotilastiedustelun operatiivisen osaston päämajan kylän ainoan pankin kassaholviin. Neuvostoliittolaiset saivat siitä vihiä ja lähettivät kuusitoista lentolaivuetta moukaroimaan kylää kesällä 1944, samoihin aikoihin kun Kannaksen suurhyökkäys alkoi.

Hyökkäyksen alettu Mannerheim määräsi sotilastiedustelun operatiivisen osaston päämajan siirtymään muualle. Siirto ei kuitenkaan onnistunut, koska silloinen pankinjohtaja hukkasi kassaholvin avaimen. Avain kyllä löytyi, mutta vasta viisi viikkoa sodan päättymisen jälkeen. Kun holvi viimein saatiin auki, sieltä asteli ulos lauma sekavanoloisia miehiä.

Tuolloin tuli ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa todistettua Aristoteleen aikainen väite, että ihminen kykenee selviytymään pitkiä aikoja hengissä syömällä setelirahaa ja juomalla pirtua. Tässä yhteydessä on myös syytä mainita, että kassaholvin avaimen hukannut pankinjohtaja oli nykyisen pankinjohtajan isä.

Palataksemme helikopterilentäjän päästä kantautuneeseen kumaukseen, voin ilokseni todeta, ettei metsänpohjassa piilotellut pommi. Sieltä löytyivät nimittäin rautatiekiskot. Hämmennys oli melkoinen sillä kukaan ei tuntunut tietävän, että kylään oli joskus johtanut rautatie.

Tässä kohtaa uteliaisuus vei voiton. Heikki oli porukasta ainoa, joka olisi halunnut suunnata kunnantalon saunaosastolle. Yksin miestä ei sinne kuitenkaan päästetty. Kerran Heikki unohti kiukaalle yhdentoista kilon kaasupullon. Kyseisen saunareissun jälkeen kunnantalon kellarikerroksessa piti tehdä laajanpuoleinen pintaremontti.

1 Comment on Metsään unohtunut rautatie

  1. Minun isäukko ei hukannut holvin avainta! Se tippui 80 metriä syvän järveen pohjaan. Mutta isäukko sen sukelsi vaikkakin aavistuksen myöhässä. Että turhaa siellä meidän sukua halveeraat!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s